Hoopman Amsterdam

Tegels in de badkamer, waar moet je op letten?

Geplaatst op

Het inrichten van je badkamer met tegels kan een spannende, maar ook uitdagende taak zijn. De juiste tegels kunnen je badkamer transformeren in een ontspannende oase, maar het kiezen van de juiste materialen en afwerkingen is cruciaal, vooral in een vochtige omgeving. In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het selecteren van vloer- en wandtegels voor je badkamer.

De beste materialen voor vloer- en wandtegels in vochtige ruimtes

Bij het kiezen van tegels voor de badkamer is het belangrijk om materialen te kiezen die goed bestand zijn tegen vocht. Keramische en porseleinen tegels zijn de meest populaire keuzes vanwege hun duurzaamheid en waterbestendigheid. Keramische tegels zijn gemaakt van klei en worden gebakken op hoge temperaturen, wat ze hard en bestand tegen vocht maakt. Porseleinen tegels zijn nog dichter en waterbestendiger, waardoor ze ideaal zijn voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Natuursteen, zoals marmer en graniet, kan ook een luxe uitstraling geven, maar vereist meer onderhoud om vlekken en beschadigingen te voorkomen. Voor wandtegels zijn glazen tegels een moderne en stijlvolle optie die ook waterbestendig is en gemakkelijk te reinigen.

Het verschil tussen geglazuurde en ongeglazuurde tegels

Bij het kiezen van tegels voor je badkamer moet je ook rekening houden met het verschil tussen geglazuurde en ongeglazuurde tegels. Geglazuurde tegels hebben een glasachtige laag aan de bovenkant die ze beschermt tegen water en vlekken. Deze tegels zijn ideaal voor badkamermuren omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en in een breed scala aan kleuren en patronen verkrijgbaar zijn. Ongeglazuurde tegels hebben geen extra laag, waardoor ze een meer natuurlijke en rustieke uitstraling hebben. Ze zijn vaak minder glad dan geglazuurde tegels, wat ze geschikt maakt voor vloeren waar antislip eigenschappen belangrijk zijn. Ongeglazuurde tegels kunnen echter gevoeliger zijn voor vlekken, dus het is belangrijk om ze goed te verzegelen.

Antislip tegels voor een veilige badkamer

Veiligheid is een belangrijke overweging in de badkamer, vooral op de vloer waar water en zeep voor gladde oppervlakken kunnen zorgen. Antislip tegels hebben een speciale textuur die de grip verbetert en het risico op uitglijden vermindert. Deze tegels zijn vaak ongeglazuurd of hebben een matte afwerking om de wrijving te verhogen. Bij het kiezen van antislip tegels kun je letten op de R-waarde, die de slipweerstand van de tegel aangeeft. Voor badkamers wordt meestal een R-waarde van R10 of hoger aanbevolen. Dit zorgt voor voldoende grip, zelfs wanneer de vloer nat is.

De rol van voegen en voegmiddelen

Voegen zijn vaak een over het hoofd gezien aspect van tegelwerk, maar ze spelen een cruciale rol in zowel de esthetiek als de functionaliteit van je badkamer. Voegmiddel vult de ruimte tussen tegels en helpt om waterinfiltratie te voorkomen, wat schimmel en beschadiging kan veroorzaken. Voor badkamers is het belangrijk om een waterdicht voegmiddel te gebruiken. Epoxyvoegen zijn bijvoorbeeld waterdicht en zeer duurzaam, waardoor ze ideaal zijn voor vochtige omgevingen. Daarnaast kun je met de kleur van het voegmiddel de uitstraling van je tegels beïnvloeden. Een contrasterende voegkleur kan de vorm en het patroon van de tegels benadrukken, terwijl een voegkleur die dicht bij de tegelkleur ligt, een meer uniform en naadloos effect creëert. Dit kan vooral belangrijk zijn bij wandtegels, waar de esthetische impact groter is.

Conclusie

Het kiezen van de juiste tegels voor je badkamer vereist aandacht voor detail en een goed begrip van de materialen en afwerkingen die het beste werken in een vochtige omgeving. Door te kiezen voor duurzame materialen, de juiste afwerkingen, antislip eigenschappen en kwalitatieve voegmiddelen, kun je een badkamer creëren die zowel mooi als functioneel is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt op onze site hele leuke teksten waar je de nodige inspiratie uit kunt halen.

Contactgegevens

Via info @ hoopmanamsterdam.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden